Karlsvogna rett over hodet

Tabeller

Bruksanvisning

Karlsvogna er et område på himmelen, snarere enn et punkt. For å lage en tabell må man likevel gå ut fra et punkt når man skal regne ut tider. Vi var valgt punktet med rektascensjon 12 t 30 min. Tidene i tabellen kan i praksis brukes hvert år – det er bare få minutters variasjon. På stjernekartet (Karlsvogna er de eneste stjernene med på dette kartet) under tabellen er det en rød bue. Denne viser hvilke punkter som er rett over hodet fra stedet, og fra alle steder med samme breddegrad. Hvilket av buens punkter som er rett over hodet endres etter hvert som Jorda roterer.

Hvis tabellen for eksempel sier at en natt står Karlsvogna rett over hodet kl. 5:00, betyr det at kl. 5:00 er skjæringspunktet mellom den røde buen og linjen 12 t 30 min (midt mellom 12 t og 13 t) rett over hodet.

Karlsvogna står rett over hodet lenge før og etter tiden i tabellen fordi Karlsvogna har betydelig utstrekning på himmelen. Det tar omtrent 3 timer før hele Karlsvogna har passert gjennom senit (punktet rett over hodet).

I en del av året er det tussmørke eller dagslys når Karlsvogna står rett over hodet. Dette er markert med forskjellige farger for forskjellige typer tussmørke og dagslys. Når det er dag kan Karlsvogna naturligvis ikke observeres.